Rekreation i Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden har ett attraktivt läge med såväl grönska som vatten lättillgängligt. Detta ger utmärkta möjligheter till rekreation. Att ta en löptur eller promenad innebär, mer eller mindre, att bara snöra på sig skorna – naturen väntar utanför dörren. Inom promenadavstånd finner man Tennisstation där möjlighet till både tennis- och badmintonspel finns. Det finns flertalet olika gym i området eller i närheten och vill man inte gymma inomhus kan man testa utegymmen i Lappkärret och Hjorthagen.

Som sig bör i ett naturnära bostadsområde finns här också ett djurliv och möjlighet att rasta egna djur. I Stora Skuggan finns fina promenadvägar och i Ekhagen och Hjorthagen finns hundrastgårdar. För den med egen häst finns väl utmärkta ridvägar och har man inte egen häst kan man bli medlem hos anrika Swartlings Ridskola på Storängsvägen som erbjuder ridlektioner för både stora och små. I Stora Skuggan finns en stor 4H-gård med svenska lantrasdjur, bland annat höns, häst, ko, får och getter. Även kaniner, minigrisar och katter lockar till besök. Stora Skuggans 4H-gård erbjuder aktiviteter året om och intill finns Skafferiet i ekoparken, en restaurang som även erbjuder godfika och där hunden är tillåten såväl inom- som utomhus.

Norra Djurgårdsstaden är en del av Kungliga Nationalstadsparken och som sig bör har även djuren här kunglig touch. Eller hade i alla fall. Från maj varje år betar får på olika platser för att hålla landskapet öppet. Bland annat vid Stora Skuggan. Fåren var till en början alltid Kungens får men idag hyrs de in av privata ägare. Fåren går lösa om dagarna och nattetid föses de i flyttbara hägn.

När vädret tillåter finns möjlighet till längdskidåkning i Stora Skuggan. Från 1,15km till 6km.

Att bo i lägenhet innebär ofta begränsade odlingsmöjligheter. En låda på balkongen tillfredsställer en del men många vill ha större ytor och för dem finns Koloniföreningen Stora Skuggan. Föreningen som bildades 1984 vänder sig till dem som är intresserade av all typ av odling, från ätbart till vackra oätliga blommor. Intresset är stort och kön lång varför den som väl skriver på ett hyresavtal samtidigt förbinder sig att sköta om sin lott ordentligt.

Norra Djurgårdsstaden är en grön stadsdel och mycket hänsyn tas till klimatet. Elen är inget undantag men vilket elbolag ska man välja? Många är de bolag som säger sig erbjuda det Billigaste elavtalet, bland andra Göta Energi. För den om gärna jämför priser innan avtalet signas rekommenderas ofta Elskling.

Att bo och leva i naturen är viktigt för människan och de gröna områdena i Norra Djurgårdsstaden är också av sociala värden. Barn och vuxna ges möjlighet till lek, picknick, vackra vyer, vattenkontakt, tystnad och möjlighet att verkligen uppleva naturen. Att bara titta ut över vatten är rogivande och tillräckligt för många. För barn med spring i benen och upptäckarlust ger vattenmiljöerna med dess insekter och levande organismer stora möjligheter till fantasifulla lekar och nya upptäckter och äventyr.